Varför är det så extremt?

8 Feb

Barn som idrottar. Det ska satsas, tränas 5 dagar i veckan, 3 timmars pass redan vid 7 års ålder och allt handlar om att bli bäst, superbäst. Föräldrar kör, pressar, ligger på och skriker samt ställer krav HELA tiden. Eller vuxna som springer. – Vad har du för tid, vad gör du milen på, jag gör den minsann på 20 minuter! Nja, kanske inte 20 men ni fattar, det handlar om att prestera och det ska vara det bästa. Och på radion igår pratade de om utomhusträning i detta kalla vädret. Det är inte bra, man bör träna inne.

Varför är det så extremt? Varför kan man inte göra det för att man tycker att det är kul, varför handlar det mest om att prestera och få fram vilken som är bäst? Och utomhusträning i vinter, nja, jag vet att kroppen och hjärtat får jobba lite extra och likadant är det när det är riktigt varmt ute, hur många tuppar inte av för att det är för varmt och de tar ut sig för mycket och för hårt?

Nej, jag står kvar vid sunt förnuft. Barn ska träna för att det är kul, det är ok att hoppa över träningen och det är barnen som bestämmer om deras idrott, inte föräldrarnas. Man får vara stolt även om man springer milen på 70 minuter, det kanske är 10 minuter snabbare än förra året… Och det är ok att träna i kallt, i varmt, bara man gör det med sunt förnuft och känner efter hur det känns. För tungt, då lättar du och så tvärtom. Lyssna på kroppen. Sunt förnuft. Ska jag tjata om det mer…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: